Naše cesty tímto bytím prostoupeny Bohem jsou.

Otazník

23. 6. 2013 11:45
Rubrika: Nezařazené

Z dnešní mše jsem si donesla Poutníka, v němž je kratičký výňatek z knihy: Úsměvy pro duši od Bruna Ferera. Mě se moc líbí a proto se o něj chci podělit i s vámi...

Byl jednou jeden otazník. Byl velmi půvabný a jako všechny otazníky vypadal velmi inteligentně. Nějakou dobu však chodil po bezútěšné zatrpklé, zklamané a sklíčené zemi. Zjevně s ním nikdo už nechtěl nic mít. Všichni vyhledávali stále častěji jeho úhlavního nepřítele - vykřičník. Všichni křičeli:"Vpřed! Zastavit! Pohyb! Uhni!" Vykřičník je tipický pro násilníky a násilníci teď ovládli svět.

Také na cestách, silnicích a v městských ulicích, kde se otazník dříve cítil jako král, se už nenašel nikdo, kdo by se zeptal: "Jak se máš? Nahradilo to: Ahoj! Už nebyl nikdo, kdo by zastavil auto, otevřel okénko a zeptal se: "Prosím vás, jedu dobře na Brno?" Teď používali všichni satelitní navigaci, která udílí rezolutní příkazy:" Na výjezdu uhněte v pravo!"

Otazník už byl ze svého cestování unavený, a tak se uchýlil k jedné rodině. Děti měly ještě pořád rády otazníky. Ale i tady našel otce a dospívajícího syna, kteří soupeřili celý den s vykřičníky. "Vůbec mě neposloucháš!" - "Je mi jedno, co si myslíš!" "Tady rozkazuju já!" "A dost! Odcházím a už se nevrátím!"

Vyčerpaný a znechucený otec, syn uražený a sklíčený a proto agresivní. A trpěli oba, protože nic nedrásá víc, než vědomí fyzické blízkosti, ale vnitřní vzdálenosti.

Otazník usazený pod lampou při první příležitosti zasáhl. Otec, zamračený, se sevřenými pěstmi, připravený na střetnutí, však jenom hlesl: "Co si o tom myslíš?" a samotného ho to ohromilo. Syn se překvapením odmlčel..."Opravdu to chceš vědět, tati?" Otec přisvědčil a začali spolu mluvit. Nakonec se zeptali skoro jednohlasně: "Máš mě ještě rád?" Otazník štěstím udělal nad lampou přemet.

Otazník není neomalený, ale respektuje svobodu a odpovědnost druhého. Také Bible je plná otazníků: "Adame, kde jsi? Kaine, kde je tvůj bratr? I vy, chcete odejít? Petře miluješ mě?"

Zobrazeno 804×

Komentáře

blazas

Děkuji za vaše klik a Jirko jsme ze stejného kraje.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková